Smaczne posiłki zależy nie tylko od kuchni


Chyba każdy człowiek czasem jada coś na mieście. Czasami przez lenistwo, innym razem w pośpiechu, lub przez brak umiejętności kulinarnych.

Za każdym razem oczekujemy jednak, iż nasze fundusze nie pójdą na marne, a my posmakujemy pysznego jedzenia.
Domki letniskowe

Autor: amateur photography by michel
Źródło: http://www.flickr.com
rodzina

Autor: A_Peach
Źródło: http://www.flickr.com
kierownik restauracji

Autor: Chris & Karen Highland
Źródło: http://www.flickr.com
Mnóstwo osób skupia się tylko na umiejętnościach kucharzy. Jest to błędne myślenie, ponieważ na sukces kulinarny (ciąg dalszy tego materiału: afterfit-catering.pl/) oddziałuje dużo więcej elementów, które zazwyczaj w całość łączy kierownik restauracji. To jemu podlega każda osoba, która jest w niej zatrudniona. W zależności od funduszy, którymidysponuje właściciel osób w konkretnym lokalu jest zatrudnionych mniej lub więcej. Wszędzie znajdziemy jednak osobę, która odpowiada za kwestię, która z początku wydaje się być prozaiczna – robienie zakupów. Wbrew pozorom w sytuacji restauracji jest to szalenie istotna kwestia. Odpowiedni wybór produktów jest fundamentem posiłków, które w późniejszym czasie z nich powstaną. Nawet najlepszy szef kuchni nie ugotuje smacznego posiłku z nieświeżych warzyw. Za zakupy odpowiada najczęściej właśnie kierownik restauracji, jednak wcześniej ktoś musi rzetelnie przygotować dla niego ich listę. Za wygląd lokalu odpowiadają przede wszystkim kelnerzy, ponieważ to ich zauważamy jako pierwszych kiedy przekraczamy próg restauracji. Jeśli nie zostaniemy powitani przez sympatycznych ludzi, a poziom obsługi pozostawi wiele do życzenia, to ostateczny osąd lokalu również nie będzie najlepszy. Kierownik restauracji, zwany czasem jej menadżerem, powinien to wszystko połączyć w jednolitą całość, by ludzie pragnęli wracać do restauracji razem ze swoimi przyjaciółmi.

Jak widać kucharze wcale nie są najważniejszymi osobami w restauracjach. Oczywiście to oni odpowiadają za to, co wyląduje na naszych talerzach, ale zanim to nastąpi wiele innych osób musi zadbać o produkty, oraz o nas, czyli o klientów.